Vertrouwen

Aan het begin van de herfst werd ik gevraagd of ik in gesprek wilde gaan met een alleenstaande man. Deze man had de diagnose kanker gekregen en wist niet hoeveel tijd hem nog gegeven was. Hij wilde de regie in eigen hand houden, zoals hij zijn hele leven al had gedaan, vertelde hij later met een knipoog.

Deze meneer wil zijn naasten zo weinig mogelijk belasten met zijn uitvaart. Hij heeft zijn eigen afscheid al in grote lijnen vormgegeven en op sommige fronten kon ik hem nog van advies of ideeën voorzien. Zo hebben we samen zijn kaart voor het afscheid al ontworpen. We hebben foto’s gemaakt voor op deze kaart, precies zoals hij voor ogen had, samen met zijn mooie lieve hond. Zijn hond is zo belangrijk in zijn leven, het is zijn maatje.

Daarnaast heb ik hem gevraagd of hij zijn eigen plechtigheid wilde voorbereiden en zo ben ik samen met een spreekster weer naar hem toegegaan en hebben wij zijn levensverhaal gehoord. De spreekster heeft er een mooi compact verhaal van gemaakt. Uiteraard wilde hij de tekst vooraf ook beluisteren, want als hij er niet meer is, hoort hij het zelf niet meer. De spreekster heeft hem het levensverhaal voorgelezen, het raakte hem en dit was zo’n bijzonder moment. Het raakte de juiste snaar bij iedereen die meeluisterde.

Nu alles voor zijn afscheid tot in detail geregeld is, is het voor hem helder en duidelijk en dat geeft hem rust. Omdat hij nu in zij reservetijd is gekomen hebben we nog regelmatig contact en ga ik vaak nog een kop koffiedrinken om even bij te kletsen en op de hoogte te blijven van zijn situatie. Dit gaat gepaard met een lach en een traan. Het zijn voor mij erg mooie, waardevolle gesprekken om zo er te kunnen zijn voor een ander, te luisteren en mee te mogen denken. Het is bijzonder dat je in zo’n situatie van afscheid nemen, wordt toegelaten in iemand zijn situatie en je zo een bijzondere band met elkaar krijgt. Door het praten met elkaar komen er spontaan weer andere ideeën bij voor zijn afscheid, wat ik dan ook met alle liefde aanpas, zo blijft zijn afscheid op maat.

Dankbaar dat ik er mag zijn, dat ik van meneer en van zijn naasten het vertrouwen heb gekregen om straks zijn afscheid te organiseren, geheel zoals hij het gewenst had!

Gewoon…. omdat iedere uitvaart zorg verdient