Wat te doen bij overlijden

Uw dierbare is overleden. Laat het even binnenkomen. Op dit moment is er niets wat u moet doen. Wanneer u er aan toe bent belt u de huisarts (of huisartsenpost). De huisarts zal het overlijden officieel vaststellen en de papieren in orde maken. In een ziekenhuis of verpleeghuis zal de behandelend arts het overlijden vaststellen.

Vervolgens kunt u mij bellen. In dit eerste gesprek overleggen we wanneer ik naar u toe zal komen zodat ik in alle rust kan uitleggen wat er gaat gebeuren en wat er geregeld dient te worden. Het is prettig als één en ander klaar ligt wanneer ik voor het eerst bij u kom, denk hierbij aan;

  • Papieren van de arts
  • Paspoort of trouwboekje voor de officiële namen
  • Polisblad van een uitvaartverzekering, indien van toepassing

Moet ik de verzekering bellen?

U bent niet verplicht het telefoonnummer dat op de verzekeringspapieren staat te bellen. Het is een misverstand dat de financiële afwikkeling hierdoor in gang gezet wordt. Als ik bij u ben bellen we samen de verzekeringsmaatschappij en kan ik wanneer wenselijk voor u de verdere financiële afwikkeling uit handen nemen. Bij een overlijden ben ik 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer 06-10311666.

Laatste verzorging

Als iemand is overleden zal er meestal een ‘laatste verzorging’ van het lichaam van uw dierbare plaatsvinden. Het is mogelijk voor u om actief bij de verzorging van hun dierbare betrokken worden. Voor de laatste keer je geliefde aanraken en verzorgen geeft heel veel voldoening en wordt als verrijkend ervaren. Het klinkt misschien vreemd, maar helpen bij de verzorging kan het besef dat uw dierbare is overleden diep van binnen bij u laten doordringen. Ook het alleen aanwezig zijn bij de verzorging kan troost bieden. Uiteraard is het mogelijk dat ik, met hulp van derden, de laatste verzorging op mij neem.

Opbaring

De opbaring van uw dierbare kan zowel thuis als op een andere plek plaatsvinden. Belangrijk is dat de plek u een vertrouwd gevoel geeft. Bij een thuisopbaring is het grote voordeel, dat u op elk moment van de dag bij uw dierbare kunt zijn en dat het zo een heel persoonlijk afscheid wordt. Het blijkt dat veel mensen dit als heel waardevol ervaren. Ook kan het zijn, dat u zelf een andere opbaarplek in gedachten heeft. Wat ook een mogelijkheid is, is dat we samen naar een gepaste locatie of rouwcentrum bij u in de buurt zoeken. Een overledene kan op een bed, op een opbaarplank of in een kist opgebaard worden. Dit kan dan met behulp van een koeling of door middel van thanatopraxie (lichte balseming).

Thanatopraxie

Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die er voor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk wordt stilgezet. Het lichaam van een overledene kan door thanatopraxie voor een aantal dagen weer een natuurlijke uitstraling krijgen. De cosmetische effecten van thanatopraxie kunnen nabestaanden helpen bij het afscheid nemen. Sinds januari 2010 is thanatopraxie bij wet toegestaan in Nederland door een wijziging in de wet op lijkbezorging.

Hoe werkt thanatopraxie?
Doordat het bloed uit het lichaam wordt vervangen door een vloeistof met een conserverende werking wordt het normale ontbindingsproces vertraagd met maximaal tien dagen. Het vochtgehalte blijft op peil wat er voor zorgt dat het gezicht niet smaller wordt en het lichaam een natuurlijke kleur houdt. De overledene blijft hierdoor toonbaar en kan tot het moment van de uitvaart worden opgebaard zonder koeling en bij kamertemperatuur.

Wanneer u er voor kiest uw geliefde overledene te laten balsemen dan zal dit proces worden begeleid en uitgevoerd door Betto Nijland van Overledenen Zorg Nederland (OZN). Hij is een ervaren thanatopracteur en zal zich met alle zorg en respect over uw dierbare ontfermen. Het thanatopraxie proces kan zowel bij OZN in Oldenzaal als bij u thuis plaatsvinden.