Vakantietijd

Miranda Elferink – Blokhuis van Uitvaart & Zorg is gevestigd in Losser en begeleidt uitvaarten in de hele omgeving. Ze neemt ons mee in haar wereld…

Het is vakantietijd. De tijd om even bij te komen. Thuis, ergens in Nederland of in het buitenland. Helaas kan het ook gebeuren dat u tijdens deze periode te maken krijgt met het overlijden van een dierbare. Het is het meest verschrikkelijkste scenario wat u zich kunt bedenken, maar het gebeurd.

U bent op vakantie met uw gezin, partner of ander reisgezelschap en de dood overvalt u. U bent op een vreemde locatie, men spreekt een andere taal en er gelden andere wetten en er is een andere regelgeving. Wat nu?

Allereerst moet bij overlijden de dood officieel vastgesteld worden door een arts ter plaatse. Hierna kan alles pas in werking gesteld worden. Neem direct contact op met uw reisverzekering. Als u een goede reisverzekering heeft wordt de repatriëring (de overledene terugbrengen naar Nederland) geregeld door de verzekeringsmaatschappij. Dit gebeurd meestal samen met een plaatselijke uitvaartondernemer.

Ook zal deze plaatselijke uitvaartondernemer de wettelijke formaliteiten regelen om het vervoer mogelijk te maken. Er zijn documenten nodig voor repatriëring, namelijk de akte van Overlijden en een Laissez-passer. Dit document is benodigd is om het lichaam van de overledene terug te vervoeren naar Nederland, de vervoerspas. De overledene kan per vliegtuig of per auto teruggebracht worden, afhankelijk van het land van overlijden. Vaak wordt de overledene voor transport gebalsemd, om de volksgezondheid te waarborgen, maar ook dit is afhankelijk van het land van overlijden. Vind het transport per vliegtuig plaats dan gaat er vaak in de houten kist een zinken kist welke volledig wordt afgesloten.

Eenmaal terug in Nederland kan er een uitvaart geregeld worden die de overledene en nabestaanden gewenst hadden. Mocht u dit overkomen, neem dan gerust contact met mij op. Ik kan u van afstand bijstaan met raad en daad. U hoeft het niet alleen te doen.

Ik wens ieder een fijne onbezorgde vakantie, ver weg of dicht bij huis. Eventjes bijkomen en genieten van en met elkaar!

Gewoon ‘Omdat iedere uitvaart zorg verdient!

De wandeling, waar u zich nog voor aan kunt melden, is zondag 28 juli. Dit keer vertrekken we vanaf de Steenfabriek , Smuddeweg 3 te Losser. Meld u aan en wees welkom! De eerste aanmeldingen zijn alweer binnen!