De zomer is weer in het land, in al zijn grilligheid. De temperaturen stijgen soms tot grote hoogten en dan rijst de vraag of een thuisopbaring dan nog wel tot de mogelijkheden behoort. Dit kan zeker, er zijn meerdere mogelijkheden, maar de mooiste en meest betrouwbare vind ik thanatopraxie.

Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die ervoor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk wordt stilgezet. Het lichaam van de overledene kan door thanatopraxie voor een aantal dagen weer een natuurlijke uitstraling krijgen. De cosmetische effecten van thanatopraxie kunnen nabestaanden helpen bij het afscheid nemen. Sinds januari 2010 is thanatopraxie bij wet toegestaan in Nederland.

Hoe werkt het?
Doordat het bloed uit het lichaam word vervangen door een vloeistof met een conserverende werking wordt het normale ontbindingsproces vertraagd met maximaal 10 dagen. Het vochtgehalte blijft op peil wat er voor zorgt dat het gezicht niet smaller wordt en het lichaam een natuurlijke kleur houdt. De overleden blijft hierdoor toonbaar en kan tot het moment van de uitvaart worden opgebaard zonder koeling en bij kamertemperatuur. Daardoor voelt de overledene niet koud aan.
Wanneer u er voor kiest om uw dierbare te laten balsemen dan zal dit proces worden begeleid en uitgevoerd door Betto en Esmee Nijland van Overledene Zorg Nederland (OZN). Zij zijn zeer ervaren thanatopracteurs en ontfermen zich met alle zorg en respect over uw dierbare. De thanatopraxie kan zowel bij OZN in Oldenzaal als bij u thuis plaatsvinden. Dit gaat uiteraard in nauw overleg met u. Dus ook bij extreme warmte is een thuisopbaring mogelijk. Rest mij u een hele fijne zomer toe te wensen en bij vragen kunt u altijd contact met mij opnemen. Ik neem graag de tijd voor u…..

Gewoon ‘Omdat iedere uitvaart zorg verdient!’