We naderen het einde van het jaar. December is een maand van de feestdagen, gezelligheid en kaarslicht, maar dit is niet voor ieder van ons vanzelfsprekend. Dit jaar zullen de feestdagen anders zijn als ze normaal gewend zijn, het vervelende virus heeft ons in zijn greep.

Er zullen mensen zijn dit jaar anders uitgaan als ze erin gingen in 2020. Door een overlijden van een dierbare of een onverwacht afscheid. Of dat ze het verschrikkelijke bericht hebben gekregen, ongeneeslijk ziek te zijn en maar af moeten wachten wat 2021 hen en de familie brengt. Terugkijkend wat mij 2020 heeft gebracht kan ik alleen maar dankbaar en tevreden zijn. Steeds meer nabestaanden weten mij te vinden en steeds meer mensen die terminaal ziek zijn delen met mij hun afscheidswensen. Zo bijzonder dat ik zo dicht bij mag komen en het vertrouwen krijg in deze periode van hun leven. Samen bereiden we een waardig afscheid voor, zodat de nabestaanden straks meer rust ervaren en geen moeilijke keuzes hoeven te maken en meer tijd hebben om afscheid te nemen.

Ook de wandelgroep voor alleenstaanden, die nu 2 jaar bestaat, is een ontzettende fijne groep. Door het coronavirus dat op ons pad kwam, konden wij niet alle wandelingen laten doorgaan, maar door het sturen van een kaartje en de appjes in de appgroep merk ik dat we een mooie groep met lieve mensen hebben, van jong tot oud, man of vrouw. Ieder heeft op zijn of haar manier ontzettend veel behoefte aan gezelschap. Ook buiten de wandelingen om zoeken veel mensen elkaar op om wat af te spreken, omdat de eenzaamheid groot is. Met veel liefde organiseren Annet en ik deze wandelingen. We kunnen op deze manier iets betekenen voor een ander, daar worden wij blij van! Dus terugkijkend op 2020 kan ik meer dan tevreden zijn met al het moois wat er op mijn pad gekomen is. Tenslotte wil ik afsluiten met een gedicht:

Momenten

Deze tijd van het jaar

Waarin wordt herinnerd en afgesloten

Lichtjes en liefde samen komen

Wens ik jullie fijne warme dagen en

mooie momenten om te bewaren.

Warme groet, Miranda