De decembermaand is weer aangebroken. Het is een maand met vele en bijzondere feestdagen, maar ook in december overlijden dierbaren en wilt u familie, vrienden en bekenden hiervan kennis geven. Ondanks de drukte bij de post moet de rouwkaart de volgende dag bezorgd zijn. Plak daarom altijd een rouwzegel op uw rouwkaarten, en stop ze in de speciale verzamelenvelop, dan kan PostNL en de postbode de rouwkaarten zodanig herkennen en extra aandacht geven. Ook kunt u eventueel ook nog kiezen voor enveloppen voorzien van een rouwrand.

In alle maanden van het jaar mag de rouwpost in de speciale verzamelenvelop in de gewone oranje brievenbus worden aangeboden, behalve in december. Vanwege de vele decemberpost en het verkleinen van de invoer rondom oud en nieuw wordt u verzocht deze af te geven bij het postagentschap. Rouwkaarten naar het buitenland kunt u gewoon in de verzamelenvelop stoppen, samen met de andere rouwkaarten. Gebruik voor deze rouwkaarten een internationale postzegel en een priority-sticker. Bezorging duurt vaak langer, afhankelijk van het land van bestemming. Ik raad u daarom ook aan om de geadresseerde in het buitenland ook telefonisch te informeren.

Ik vind het zelf het prettigst om altijd de verzendenveloppen met daarin de rouwkaarten af te geven bij een postagentschap. Bij afgifte krijg ik een bewijs van verzenden en samen met de barcode van de verzendset heb ik alle gegevens compleet. Mocht het dan toch onverhoopt iets fout gaan dan kan Post NL snel de zending voor de familie traceren en kan er actie worden ondernomen. 94% van de rouwkaarten komt overigens gewoon binnen 24 uur aan. Ook bezorgd de post rouwkaarten op maandag. Om er zeker van te zijn dat de post is aangekomen adviseer ik de familie om altijd een kaart naar zichzelf en naar mij als uitvaartbegeleider te sturen, gewoon als extra zekerheidje.

Ondanks dat we steeds minder kaarten versturen, blijft het versturen van de rouwkaart de manier om een overlijden bekend te maken, om familie, vrienden en bekenden uit te nodigen om afscheid te nemen. Toch hoop ik voor u en voor mij dat in december, de enige kaarten die ik op de post zal doen, de kerstkaarten zullen zijn!

Ik wens u feestdagen en een goed uiteinde. Dat 2019 voor ieder goed mag beginnen.