Natuurbegraven in TwenteSteeds vaker krijg ik de vraag waar en of er in de buurt een natuurbegraafplaats is. Bij natuurbegraven gaat het graf op in de natuur. Een manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Een graf is eeuwigdurend. Dit zijn steeds meer redenen waarom meer mensen kiezen voor begraven in de natuur.

In juni wordt er in Bentelo, in het bosrijke gebied “Het Wienerveeld” een natuurbegraafplaats geopend. Ik ben er wezen kijken en rondgeleid. Er is een procedure van vele jaren aan vooraf gegaan om dit gebied operationeel te kunnen krijgen. Mensen kunnen op een zelf uitgekozen plaats begraven worden of er voor kiezen een (bio)urn te laten begraven. Er wordt een boomschijf geplaatst met een inscriptie.

Een natuurlijk strooiveld is in aanleg en bij het strooiveld komt een zuil waarop je houten plaatjes kan plaatsen met de inscriptie van de overledene erop die daar is uitgestrooid. Ook is er een mooie en bijzonder boskapel in “Het Wienerveeld” waar je in de natuur een afscheid kunt organiseren.

Wil je op een natuurlijke begraafplaats begraven worden, dan moet je er wel rekening houden dat alles biologisch afbreekbaar moet zijn. Denk hierbij aan een eco-kist of -mand en de kleding die je aan zult hebben. Alles zo puur mogelijk. Ook mogen er geen bloemstukken met plastic schaaltjes of folie op de graven geplaatst worden, alles moet in overleg, anders wordt het helaas verwijderd. Dit alles om de natuur zijn werk te kunnen laten doen. Het is een prachtige bosrijke en rustige locatie, en niet onbelangrijk, de afstand is goed te doen.

Heeft u vragen of wilt u meer weten, laat het mij dan weten…