Afgelopen november werd ik uitgenodigd voor de opening van de Natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust te Enschede. Het is een mooie, groene plek middenin Twente, waar grote statige bomen rust en trots uitstralen en waar de natuur een thuis biedt aan mensen en dieren. Een plek die al eeuwenlang bestaat en die binnen de families Van Heek en Jordaan is doorgegeven van generatie op generatie.
Steeds meer mensen willen zich verbinden met de natuur en hebben behoefte om daar ook hun laatste rustplaats te krijgen. Natuurbegraven betekent simpelweg ‘begraven in de natuur’. Een natuurbegraafplaats is en blijft altijd openbaar toegankelijk natuurgebied waar bezoekers welkom zijn tijdens de openingstijden van de natuur, tussen zonsopgang en zonsondergang. De natuurgraven zijn zorgvuldig ingemeten zodat de bomen en planten kunnen blijven groeien en dieren een fijn leefomgeving hebben. Uit respect voor de natuur kunnen je er alleen begraven worden in natuurlijk afbreekbare kist, wade, mand of urn, waar momenteel erg veel keuze in is, in elke prijsklasse. Sieraden of een bril mogen niet begraven worden. Er zijn ook plekken die bestemd zijn voor 2 personen, dus 1 graf voor 2 personen, naast elkaar. Ook is er een urnennatuurgraf, waar de as in uitgestrooid of in een biologische urn geplaatst kan. Het graf is voor eeuwigdurend, dat wil zeggen dat je eenmalig betaald voor deze plek en dat deze plek van jou is. Je belast je nabestaanden niet meer met het grafrecht. Op de Natuurbegraafplaats mag geen steen of andere gedenkteken geplaatst worden, met uitzondering van een houten gedenkteken met een eenvoudige persoonlijke inscriptie. Ook kaarsjes mogen er niet gebrand worden i.v.m brandgevaar en wil je er bloemen op het graf leggen, dan zonder folie of plastic schalen of bakjes. Alles moet afbreekbaar zijn. Na 5 tot 7 dagen wordt alles weer weggehaald, zo wordt het karakter en de kracht en de schoonheid van de natuur behouden. In mei 2023 is de officiële opening en het informatiecentrum en ceremonieruimte gereed.
Meer weten? Kijk eens op www.landgoedchristinalust.nl of maak een wandeling bij Landgoed Christinalust aan de Zwartevennenweg 15 te Enschede. Ieder 2de dag van de maand tussen 10.30 en 11.30 kun je vrijblijvend aansluiten bij een informatieve wandeling, om kennis te maken met het natuurgebied.