Op een ochtend word ik gebeld door Sophie Bik, afscheids- en herinneringsfotograaf in Losser. Ze zag mijn advertentie in de gemeentegids en wilde wel eens op de koffie komen om kennis te maken en te kijken of we wat voor elkaar konden betekenen. Uiteraard is ze van harte welkom en er werd op korte termijn een datum geprikt.

Tijdens onze afspraak liet Sophie mij weten dat het vastleggen van herinneringen vaak iets is wat vergeten wordt. Terwijl als we nu terugbladeren in onze eigen oude fotoboeken de herinneringen direct weer terugkomen. Speciale momenten met geliefden, ongedwongen momenten, de speciale blik of een hartelijk handgebaar. Het vastleggen hiervan is wat Sophie het liefste doe. Mooie beelden van speciale gebeurtenissen die misschien niet altijd direct met vreugde kunnen worden teruggekeken maar die misschien voor in de toekomst een bijzonder waarde hebben. Foto’s kunnen bijdragen aan het verwerken van verlies en het in stand houden van herinneringen voor degenen die nog te jong waren om ze op dat moment bewust te beleven.

Voor Sophie is emotie een belangrijk onderdeel van een foto. Het vangen van de echtheid van mensen is het mooiste wat er is. Ze voelt de sfeer, de warmte, het plezier en het verdriet. Wat er op dat moment gebeurt leg ze op een zorgvuldige en mooie manier vast. Tevens biedt ze de mogelijkheid om de foto’s te bundelen in een mooi herinneringsalbum.

Inmiddels kan ik de ervaring delen dat tijdens een afscheidsreportage Sophie onopvallend aanwezig, maar haarscherp in de gaten heeft wat er gebeurt en wat waardevol is. Ze is zich er van bewust dat ze aanwezig is op intieme momenten in iemands leven. Ze weet de gepaste afstand te bewaren en is op de achtergrond aanwezig om bijzondere momenten vast te leggen. Zij maakt bijvoorbeeld geen gebruik van flitslicht.

Onze samenwerking gaat inmiddels verder dan alleen bij uitvaarten. Binnenkort zijn Sophie en ik te vinden in de bibliotheek van Losser met een inloopspreekuur. Houd ons dus in de gaten… binnenkort volgt meer informatie…

Gewoon ‘Omdat iedere uitvaart zorg verdient!’