Vorige maand stond in ik ‘de schijnwerper’ bij de Rabobank. In hun uitgave ‘Dichterbij’ vind u een mooi en helder artikel over mij en mijn bedrijf. Hieronder mijn verhaal.

UITVAARTBEGELEIDER

Miranda Elferink-Blokhuis zag dat zorg niet ophoudt na overlijden. Meer en meer kwam het besef dat ze nabestaanden wil helpen bij een persoonlijk en passend afscheid van hun dierbare.

‘Omdat iedere uitvaart zorg verdient!.

Iedere uitvaart verdient zorg. Deze woorden komen recht uit het hart van Miranda Elferink-Blokhuis (46) uit Losser. ‘Want zorg houdt niet op na overlijden.’ Dat ondervond Miranda onder meer aan den lijve tijdens haar werk bij de huisartsenpost in Oldenzaal. ‘Zelf zocht ik naar meer verdieping naast mijn werk en ik stuitte op de opleiding ‘overledenenverzorging’. Het sprak me aan en in 2017 besloot ik ook de opleiding tot uitvaartbegeleider te volgen. Nog niet met het idee om als zelfstandige te starten, maar een studiegenoot uit Borne zette me aan het denken. Al snel besloten we allebei onze eigen onderneming te starten. ‘Waar nodig werken we samen.’

Persoonlijke benadering

‘Bij een overlijden komt in korte tijd zoveel op nabestaanden af. Dan moet je rust en vertrouwen brengen. En goed luisteren, alle mogelijkheden voorleggen en mensen ontzorgen. Ik kijk mee wat echt past bij mensen en doe suggesties, bijvoorbeeld over hoe kinderen betrokken kunnen worden. Zo maken nabestaanden zelf weloverwogen keuzes, dat vind ik belangrijk. Mijn bedrijf is nergens aan gebonden, ik sta overal voor open en heb een mooi netwerk om me heen voor alle diensten die bij een uitvaart komen kijken. Een afscheid is het begin van een rouwproces, dat moet troost geven en gewoon goed zijn. Een persoonlijke benadering en goede nazorg hoort daar voor mij bij.’

Investeren

Rabobank Twente oost ging voor deze financiering niet over één nacht ijs. ‘Het was voor ons in eerste instantie lastig te financieren. De branche is moeilijk. Grote uitvaartverzekeraars bepalen veelal het regiem. Maar Miranda was niet van hen afhankelijk, vertelt accountmanager MKB Niek van Eerden. ‘En we zagen ook echt een ‘mensen-mens’. Miranda wil je zelf ook bij een uitvaart hebben, was onze overtijging.’ Financieel overzicht, transparantie en eerlijk advies vindt Miranda essentieel. ‘Daarom maak ik ben een afscheid een kostenraming. Zo komen mensen niet voor verrassingen te staan. Vooraf praten met mensen over hun eigen uitvaart of die van een dierbare doe ik ook, geheel vrijblijvend en kosteloos. Ik zie het als een investering. Mijn start verloopt goed. Ik investeer volop in mijn werk en krijg veel positieve reacties. Dat maakt he heel tevreden, maar dat mensen waardig en respectvol afscheid hebben genomen van hun dierbare is voor mij het allerbelangrijkst.’

Wilt u het hele artikel nogmaals lezen? Ga dan naar http://dichterbij.rabobank.nl/pdf/twenteoost/2018/4

Tekst Kleesz tekstbureau I Marly Kemna, foto: Carla Scholten Linde