Ik word gebeld door een dame. Ze wil graag dat ik bij hen langskom om het een en ander te bespreken over de uitvaart van haar en haar partner. Ze hebben beiden nog geen klachten, maar zien het gewoon graag geregeld.

Op een ochtend bel ik aan bij hun mooie appartement en de deur wordt geopend door 2 dames. Ik ben blij verrast, want dit had ik niet zien aankomen. Na een hartelijk welkom en onder het genot van een kopje koffie beginnen ze hun verhaal.

De dames zijn al ruim 40 jaar samen en willen de ander niet met zorgen achter laten als een van hen zou komen te overlijden. Ze vertellen dat ze beiden donor zijn, maar vragen zich af hoe dat dan gaat? Mocht je thuis overlijden, dan is het van belang dat je binnen 6 uur naar een koeling gaat. Hier komt dan het donatieteam om de weefsels zoals hoornvliezen, hartkleppen, bloedvaten, bot en huidweefsel af te nemen. Mocht binnen 6 uur door omstandigheden niet lukken, dan is binnen 12 uur ook nog mogelijk, maar dan zullen niet alle organen meer bruikbaar zijn. Een donatie zal nooit thuis plaatsvinden. Je kunt na de donatie wel altijd weer terug naar huis voor een thuisopbaring mocht die wens er zijn. Bij overlijden in het ziekenhuis kunnen organen gedoneerd worden zoals hart, longen, nieren , alvleesklier, lever en de darmen. Er kunnen omstandigheden zijn dat je als donor geweigerd wordt. Bijvoorbeeld als je een virus hebt opgelopen of bloedvergiftiging hebt of wanneer je korter als een half jaar voor overlijden een tatoeage of piercing hebt laten plaatsen. Aan donatie is geen maximum leeftijd gebonden.

Samen hebben we alles besproken en ook de gemaakte afspraken vastgelegd, mocht de tijd voor een van beiden dan daar zijn, dan heeft de ander geen zorgen. Ook wilden de dames wel graag het uitvaartcentrum bezoeken en naar het crematorium voor een rondleiding. Uiteraard is dit te realiseren en wanneer ik de dames op de afgesproken datum ophaal, wil ook graag de buurvrouw mee. Voor mij is dit geen enkel probleem, er was nog een plekje over in de auto. Bij het vernieuwde uitvaartcentrum keken ze hun ogen uit. Ze waren onder de indruk. Dit paste bij het afscheid dat ze in gedachten hebben. Na de koffie gaan we richting het crematorium. Ook hier volgt een rondleiding en werden er volop vragen gesteld. Ook hier drinken we nog een kop koffie en breng ik de dames weer thuis. Ze zijn onder de indruk wat ze allemaal gezien en gehoord hebben. De wensen zoals we die besproken hadden kunnen vrijwel meteen worden aangepast, met de nieuwe inspiratie die ze hebben opgedaan. Door het bezoek zijn nieuwe wensen en ideeën ontstaan. Prachtig om te zien! Deze dames zijn goed voorbereid mocht de dood hen overvallen!

Wilt u ook graag een vrijblijvend en kosteloos een voorgesprek?

Neem gerust contact met mij op….