Eindelijk was het dan zover. Als ik Peter Molema (directeur Crematoria Twente) en burgemeester Schouten van Oldenzaal mag geloven is dit niet zonder slag of stoot gegaan. Maar we kijken niet achterom we blikken vooruit.

Afgelopen vrijdag d.d. 5 oktober werd het crematorium in Oldenzaal officieel geopend en ik mocht erbij zijn. Een week eerder werden de uitvaartbegeleiders uit de regio uitgenodigd om alvast een kijkje te nemen. Samen met een aantal collega’s ging ik kijken. Het crematorium was nog niet klaar, de puntjes moesten nog op de i maar dit deerde niet om te zien wat een prachtig gebouw hier was neergezet. Verdiept, om zo optimaal van de te besteden ruimte gebruik te maken. Passend in de landelijke omgeving en die omgeving ook zoveel mogelijk naar binnen gebracht door de vele hoge ramen die het gebouw sieren. De natuur biedt zeker troost tijdens een afscheidsviering in dit crematorium. Architect Renzo Pavanello heeft dit subliem gedaan.

Een goede week later…
Nadat we plaats hadden genomen in de prachtige aula met uitzicht op water, bos en de vele vogels die deze omgeving rijk is werd er gesproken door Hester
Spreeuwers en Peter Molema van Crematoria Twente en de burgermeester. Dit werd afgewisseld met muziek ten gehore gebracht door het Twents Jeugd Symfonie Orkest; wat een talenten in de dop. De feestelijke opening werd verricht door burgermeester Schouten.

Het eerste deel van de opening gebeurde binnen door het omhoog laten brengen van een stek van een boom. Vanaf nu wordt de kist met de overledene op deze wijze naar boven, naar de aula, gebracht. Daarna volgden we de burgermeester naar buiten en onder het genot van een glaasje bubbels zagen we hoe de burgemeester in de kraan plaats nam en voorzichtig het doek liet vallen waarachter een prachtige jonge boom zichtbaar werd. Klaar om te groeien.

De opening was een feit en vervolgens hebben we met elkaar genoten van een hapje en drankje en hebben we het crematorium, dat nu helemaal af is, nogmaals bewonderd. Heel toepasselijk kregen we na afloop een vogelhuisje mee..

Gewoon ‘Omdat iedere uitvaart zorg verdient!’