Het sluiten van de kist of mand is altijd een bijzonder moment tijdens een uitvaart. Het lichaam van de overledene zal hierna niet meer worden gezien op deze aarde, het is een definitief afscheid. Het moment van sluiten is vaak een speciaal moment voor de familie en de nabestaanden en helemaal om dit samen in alle rust te doen. Ook deze sluiting is naar persoonlijke wens in te vullen.
Regelmatig begin ik met het voordragen van een gedicht wat past bij de overledene, daarna geef ik de familie de ruimte om afscheid te nemen, ieder op zijn of haar eigen manier. Zo kan het zijn dat er nog persoonlijke woorden gesproken worden, een laatste kus of aai gegeven worden en soms willen ze de overledene nog iets persoonlijks meegeven of samen luisteren naar een bijzonder muzieknummer. Alles is goed, geen enkele sluiting is hetzelfde.
Na dit moment leggen we het deksel op de kist of mand. De nabestaanden kunnen, wanneer ze dit willen, zelf de knoppen vast draaien of het houtje en touwtje aan de mand vastmaken. Ik ben erbij, ik kijk toe en het raakt mij ieder keer weer als ik de knoppen mag aangeven. Deze laatste momenten zijn zo bijzonder en ik ben dan ook dankbaar dat ik ook dit stukje mag begeleiden en er bij mag zijn, vaak gepaard met een lach en een traan.
Gewoon… Omdat iedere uitvaart zorg verdient!