Nu het vervelende covid virus alweer een heel jaar in ons land is, blijven we ook steeds weer ons aanpassen aan de situatie. Het virus is grillig en de situatie veranderd steeds. Dit brengt ook in mijn werk de nodige extra maatregelen met zich mee. Het blijft schakelen en aanpassen naar de mogelijkheden. Je wordt er wel creatief van en gelukkig zijn er nog diverse mogelijkheden. Het moeilijkste vind ik als ik een voorgesprek heb gehad met een ongeneselijke zieke patiënt, je samen de uitvaartwensen bespreekt, de mogelijkheden hebt besproken en degene overlijdt eerder als verwacht. Als de regels dan weer zijn aangescherpt of veranderd zijn, dan moet ook het afscheid in andere vorm plaats vinden. De nabestaanden snappen dat meestal wel en het is ook vaak geen probleem. Maar mijn gevoel is hierbij wel anders, ik heb immers de overledene toezeggingen gedaan, natuurlijk wel onder voorbehoud, maar toch. Ik vind het vervelend dat ik de laatste wens dan anders moet gaan invullen dan als we eigenlijk hadden besproken. Maar samen met de nabestaanden lukt dat meestal wel.


Er wordt in deze tijd veel meer met een livestream gewerkt om andere geïnteresseerden die niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn, op afstand toch te kunnen laten meekijken. Er worden veel vaker video-opnames gemaakt en een afscheidsfotograaf wordt ook vaker ingeschakeld om een mooi fotoalbum te maken, zodat nabestaanden er later samen nog eens op terug kunnen kijken. Zo snapt degene die er niet bij kon zijn, toch wat je bedoelt en dat kan steun en kracht geven om met het gemis om te gaan.
Door de aanpassingen hoeft het afscheid er niet minder warm of mooi om te zijn, maar toch anders dan de wens was.

Ik denk altijd in mogelijkheden en als je ze wilt zien lukt het altijd om een warm en waardig afscheid te organiseren. Ik hoop dat we het virus nu onder controle krijgen en dat er bij een afscheid snel weer meer mogelijk is, iets waar we met velen op zitten te wachten. Nog eventjes vol houden en blijf gezond!

Warme groet, Miranda