Je zult het wel druk hebben in deze tijd? Dit is een vraag die me sinds de uitbraak van het Coronavirus veelvuldig gesteld wordt. Gelukkig valt het hier in Twente nog mee, het lijkt erop dat het virus hier minder om zich heen grijpt dan in het zuiden van ons land.

Toch brengt de Coronacrisis heel wat aanpassingen met zich mee rondom een uitvaart. Samen met de familie zoek ik binnen de beperkingen naar de mogelijkheden om een afscheid, zoals altijd, liefdevol en warm te laten zijn. Ondertussen is het algemeen bekend dat we nog maar met maximaal 30 personen aanwezig mogen zijn bij een afscheid. Dit beperkte aantal genodigden dwingt ons om keuzes te maken en om deze reden vraag ik vaak of een afscheidsreportage gewenst is. Vaak schrikken nabestaanden hiervan. Ze hebben er een bepaald beeld bij, maar meestal als het bespreekbaar gemaakt wordt en ze inzicht krijgen wat het inhoudt, krijgen ze er een andere kijk op.

Afscheidsfotografie is een mooie manier om een afscheid vast te leggen. Ook in Losser hebben wij een afscheidsfotografe waar ik graag mee samenwerk, Sophie Bik. Zij maakt van elk gewenst moment mooie, respectvolle foto’s die op een later moment weer teruggekeken kunnen worden. Sophie gaat met de nabestaanden in overleg wat hun wensen zijn en probeert deze te vervullen. Sophie is altijd op de achtergrond aanwezig, je merkt haar niet echt op. Iets dat als erg prettig wordt ervaren. Ook mensen die niet bij het afscheid aanwezig kunnen zijn, worden op deze manier betrokken bij het afscheid en kan zich meer inbeelden in wat de nabestaanden bedoelen als ze erover praten. Zo kunnen ze elkaar na het definitieve afscheid toch tot steun zijn. Op deze manier heb je en afscheid toch vastgelegd voor nu en voor later.

Gewoon… Omdat iedere uitvaart zorg verdient!